Skip to main content

HYGIENICKÉ POŽIADAVKY NA VÝROBKY PRE STYK S POŽÍVATINAMI

Testovanie obalov na potraviny a výrobkov na styk s pitnou vodou

Či ide o sklo, keramiku, kovy, plasty, papier..., každý výrobok prichádzajúci do kontaktu s potravinami alebo pitnou vodou musí spĺňať legislatívne kritériá vzťahujúce sa na konkrétny materiál. Predpismi sú stanovené nielen zoznamy povolených materiálov na výrobu, ale aj technologické postupy povrchovej úpravy predmetov na styk s potravinami.

Do skupiny požívatín patria potraviny, pochutiny a nápoje, ktoré slúžia v prirodzenom stave alebo po vhodnej úprave na ľudskú výživu. Voda sa považuje za potravinu, ak sa uvádza do obehu v spotrebiteľskom balení (napr. v PET fľašiach), prípadne ak sa používa ako zložka pri výrobe potravín. Výrobky určené na zásobovanie pitnou vodou podliehajú iným predpisom ako výrobky určené na styk s potravinami.

Každý výrobca alebo distribútor obalov či iných výrobkov určených na styk s potravinami (food contact) musí deklarovať vhodnosť na tento účel použitia, a to vyhlásením o zhode na základe výsledkov skúšok vykonaných v akreditovaných laboratóriách či iných oprávnených inštitúciách. Certifikácia výrobkov určených na styk s potravinami nie je povinná. V praxi sa ale môžete stretnúť s tým, že takéto certifikáty sú od výrobcov/distribútorov požadované ich odberateľmi. Ak ste výrobcom alebo dodávateľom obalov na potraviny, vypracujeme vám potrebnú dokumentáciu v plnom rozsahu k predaju vašich produktov na tento účel.

Hygienické požiadavky na zloženie, úpravu a označovanie povrchu výrobkov určených na styk s pitnou vodou sú súčasťou samostatných národných predpisov. Pre objasnenie legislatívnych požiadaviek k tejto problematike i zabezpečenie potrebných skúšok a vydania dokumentov sme vám k dispozícii.