Skip to main content

STAVEBNÉ ODPADY A ODPADY Z DEMOLÁCIÍ

Zhrnutie vybraných informácií

Kto je pôvodcom odpadov pri servisných, čistiacich alebo udržiavacích prácach?

Spoločnosti vykonávajúce stavebné či servisné práce (súvisiace s údržbou budov, kotolní a pod.) často nemajú jasno v tom, kto je pôvodcom, a kto držiteľom odpadu.

Zákon o odpadoch č. 79/2015 Z. z. stanovuje, že ak ide o odpady vznikajúce pri stavebných a demolačných prácach, vykonávaných v sídle alebo mieste podnikania, organizačnej zložke alebo v inom mieste pôsobenia právnickej osoby alebo fyzickej osoby – podnikateľa, je pôvodcom odpadu právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ, ktorej bolo vydané povolenie podľa osobitného predpisu. Ale pozor - pri vykonávaní obdobných prác pre fyzické osoby je pôvodcom odpadu ten, kto uvedené práce vykonáva.

V prípade, ak nie je potrebné povolenie na realizáciu stavby alebo odstránenie stavby, tak sa vyššie uvedené ustanovenie neuplatní a pôvodcom stavebných odpadov a odpadov z demolácií z takýchto činností je subjekt, ktorého činnosťou odpad vzniká.

Udržiavacími prácami, pri ktorých nie je potrebné ani ohlásenie (bežné udržiavacie práce), sú najmä:

  • opravy fasády, opravy a výmena strešnej krytiny alebo povrchu plochých striech, výmena odkvapových žľabov a odtokových zvodov, opravy oplotenia a výmena jeho častí, ak sa tým nemení jeho trasa,
  • opravy a výmena nepodstatných stavebných konštrukcií, najmä vnútorných priečok, omietok, obkladov stien, podláh a dlažby, komínov, okien, dverí a schodišťových zábradlí,
  • údržba a opravy technického, energetického alebo technologického vybavenia stavby, ako aj výmena jeho súčastí, ak sa tým zásadne nemení jeho napojenie na verejné vybavenie územia ani nezhorší vplyv stavby na okolie alebo na životné prostredie, najmä výmena klimatizačného zariadenia, výťahu, vykurovacích kotlov a telies a vnútorných rozvodov,
  • výmena zariaďovacích predmetov, najmä kuchynských liniek, vaní, vstavaných skríň,
  • maliarske a natieračské práce.

Pôvodcom odpadu, ak ide o odpady vznikajúce pri servisných, čistiacich alebo udržiavacích prácach vykonávaných v sídle alebo v mieste podnikania, v organizačnej zložke alebo v inom mieste pôsobenia právnickej osoby alebo fyzickej osoby – podnikateľa, je právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ, pre ktorú sa tieto práce vykonávajú; pri vykonávaní týchto prác pre fyzické osoby je pôvodcom odpadov ten, kto uvedené práce vykonáva. 

Pôvodca odpadu býva spravidla jeden, držiteľov odpadu môže byť viac. Pri určení pôvodcu je potrebné vychádzať z vyššie uvedených zákonných definícií pri jednotlivých činnostiach. Pri určení držiteľa odpadu by sa malo vychádzať z uzatvorených zmlúv medzi zainteresovanými stranami.

Držiteľ odpadu nemá zákonnú zodpovednosť za vedenie evidencií a podávanie ohlásení pôvodcu odpadov (ani zodpovednosť za sprostredkovateľa či obchodníka), čo platí aj opačne. Výnimkou môže byť prípad, že by si tieto strany zmluvne stanovili, že sa budú zastupovať, a teda napr. by ohlásenie za pôvodcu poslal držiteľ odpadu. (Výnimkou sú fyzické osoby – nepodnikatelia, kde platia iné pravidlá.)  Avšak držiteľ odpadu je povinný predložiť na vyžiadanie predchádzajúceho držiteľa odpadu doklady s úplnými a pravdivými informáciami preukazujúce spôsob nakladania s odpadom, a to najneskôr do 30 dní odo dňa doručenia písomnej žiadosti; na základe žiadosti predchádzajúceho držiteľa poskytnúť aj kópie dokladov.

K problematike nakladania so stavebnými odpadmi a odpadmi z demolácií je potrebné doplniť, že pôvodca odpadu je povinný zabezpečiť pred vznikom odpadov odovzdávaných podľa § 14 ods. 1 písm. e) zákona o odpadoch preukázateľný zmluvný vzťah o fyzickom nakladaní s nimi, uzatvorený minimálne v rozsahu určenom vykonávacím predpisom.
To znamená, že zmluva má obsahovať aspoň tieto náležitosti:
a)    druhy odpadov, s ktorými bude nasledujúci držiteľ fyzicky nakladať,
b)    spôsob nakladania s odpadmi u nasledujúceho držiteľa,
c)    plánovaný spôsob spracovania odpadov v prvom zariadení na spracovanie odpadov, ak nejde o spracovateľa odpadu, a
d)    oprávnenie na nakladanie s odpadmi platné počas trvania zmluvného vzťahu.

Zákon stanovuje jednoznačne, že odpady evidovať a ohlasovať musí pôvodca, držiteľ, sprostredkovateľ a obchodník. Evidenčné listy sa vedú na predpísanom tlačive priebežne počas roka, bez ohľadu na druh a množstvo vzniknutých odpadov. Ročné ohlásenie sa podáva za podmienok stanovených § 3 ods. 1 vyhlášky č. 366/2015 Z. z. 

S týmito a ďalšími povinnosťami vám radi a ochotne pomôžeme, prípadne vo vašej spoločnosti vykonáme školenie (aj online formou), kde vám vysvetlíme všetko potrebné k problematike odpadového hospodárstva priamo pre vašu firmu.